top of page

Волонтерство в 78 років

Ілюстрація: #МашаФоя

//

Волонтерство передається від однієї людини іншій не гірше, ніж вірус: так спочатку київські волонтери допомогли Анатолію, будинок якого розбомбили росіяни, а потім пенсіонер і сам долучився до благодійників.

Анатолій вже 45 років мешкає в мікрорайоні Бобровиця у східній частині Чернігова. Коли російська армія гатила по місту, 78-річний чоловік ховався у погребі біля свого будинку. Коли ж ворожий снаряд влучив у ділянку, то зруйнував і хату, і погріб — Анатолій залишився без даху над головою.


У квітні 2022 року росіяни відступили з Чернігівської області, а в місто почали привозити довгоочікувану гуманітарну допомогу. Одна з волонтерок, Оксана, звернула увагу на Анатолія: він був дуже сором’язливий, не встигав брати собі необхідні речі. Оксана відвела пенсіонера в сторону й розпитала, що трапилося. Наступного разу попередила Анатолія: «На вас чекає сюрприз». Чоловік думав, що мова про їжу (продуктів у Чернігові досі бракувало), але Оксана разом із київськими волонтерами привезла йому модульний будиночок. У Анатолія навіть підкосилися ноги — так сильно він був здивований неочікуваному подарунку.


Щоби віддячити та допомогти іншим людям, дідусь вирішив сам долучитися до волонтерського руху. Розвантажує машини з гуманітарною допомогою, прибирає двір, де людям роздають гуманітарку. Загалом, не боїться жодної роботи, бо вона робить життя Анатолія цікавішим і дозволяє спілкуватися з молоддю. А ще відволікає від думок про те, що в 78 років війська сусідньої країни можуть забрати в людини все, що вона побудувала впродовж життя.

bottom of page