top of page

Волонтерська організація НІКО в Миколаєві

Ілюстрація: #СофіяРунова

//

Місто Миколаїв на півдні України щодня потерпає від російських обстрілів, які постійно посилюються та забирають життя багатьох людей. У цих умовах волонтери викладаються на повну, щоби забезпечити мешканців та армію усім необхідним: продуктами, медикаментами, предметами гігієни, обладнанням і корисним дозвіллям. Від 24 лютого близько 100 людей об’єдналися в Миколаєві у волонтерську організацію НІКО, яка активно допомагає місту.


Волонтери розпочинають діяти за різних обставин. Так лікарка Марічка оселилася в Миколаєві у 2014 році, після того, як її рідний Донецьк окупували проросійські бойовики. 24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, а Олексій, чоловік Марічки, пішов захищати країну. Тоді жінка бачила його востаннє — 8 березня їй повідомили про загибель Олексія під Охтиркою на Сумщині. Вже на наступний день Марічка разом із подругою організувала медичну частину в НІКО. Це був її спосіб впоратися з болем від втрати коханої людини.

Зараз НІКО допомагає медикаментами та медтехнікою лікарням і пологовим будинкам, забезпечує військових якісними аптечками. Серед інших напрямків роботи — закупівля військової амуніції, розвантаження й розподілення гуманітарної допомоги, забезпечення мешканців продуктовими наборами, піклування про людей з інвалідністю та навіть організація благодійних кінопоказів. Адже навіть у гарячих точках люди прагнуть відволікатися від жахів війни.
bottom of page