top of page

Венеційська бієнале

Історія та фото: Борис Філоненко

Ілюстрація: #ОлександрШатохін


//


На одній із найвідоміших виставок сучасного мистецтва — Венеційській бієнале — Україну у 2022 році представляв проєкт Павла Макова «Фонтан виснаження». Для його кураторів (Бориса Філоненка, Лізавети Герман та Марії Ланько) було важливим не залишати український павільйон порожнім у той час, коли розповідати Європі про Україну стало критично важливо. Головним завданням кураторів стало окреслення спільного простору, у якому Україна та Європейський Союз перебувають разом.

Задля цього в самому центрі Джардіні (місце проведення бієнале) за участі архітекторки Дани Косміної та команди архіву воєнного мистецтва Ukrainian Emergency Art Fund було створено ще один тимчасовий павільйон Piazza Ucraina.

У центрі галявини встановили об’єкти, обкладені мішками з піском — , так само як захищають пам’ятники в українських містах. Навколо розташували дерев’яні обгорілі панелі з плакатами робіт художників і художниць з України, які вони створили після 24 лютого. Працівники, що збирали скульптуру з мішків, розпитували співкуратора Бориса Філоненка, що саме вони конструюють — хотіли зрозуміти смисл своєї роботи. Розповідь про збереження культурних пам’яток їх зацікавила, після чого вони продовжували працювати з більшим ентузіазмом.




Також Бориса покликали на італійське телебачення для інтерв’ю про Piazza Ucraina. На представлення тимчасового павільйону було лише дві хвилини. Їх співкуратор виділив на те, щоби розповісти італійцям їхню власну історію. Як упродовж Другої світової війни італійці такими ж мішками захищали фреску «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі в Мілані. За словами Філоненка, спільний досвід зачепив місцевих, «їхні очі перестали бути професійно налаштованими й холодними, стали очима зацікавлених співучасників». Адже захист мистецтва став не абстрактною ідеєю, а фізичною працею, що буквально демонструє важливість роботи працівників культури — як українських, так і італійських.

bottom of page