top of page

Безпілотні комплекси «Punisher»

Ілюстрація: #АннаСарвіра

//

Українська армія використовує безпілотники для аеророзвідки, корегування вогню та ураження ворожих цілей. Дронів на війні забагато не буває, тож після початку російського вторгнення у 2014 році ветерани АТО з компанії UA Dynamics вирішили розробити власні безпілотні комплекси «Punisher» («Каратель»). За їхніми словами, з 2016 року під час бойових завдань не було втрачено жодного їхнього БПЛА.


Ці безпілотники мають розмах крил 2,2 метра, можуть набирати висоту до 400 метрів, здатні нести до 3 кг вибухівки та долати відстань до 50 км. Через малу вагу й невеликі параметри «Карателю» не страшна ППО противника. За один раз безпілотник може випустити три бомби або атакувати три різні цілі. При цьому точність ураження в цього БПЛА досить висока, тож він не несе загрози цивільному населенню.


«Каратель» успішно пройшов випробування та схвалений до бойового застосування Силами спеціальних операцій України у квітні 2022 року. Відтоді його використовують переважно для ураження стаціонарних цілей: сховища пального, склади з амуніцією, центри радіоелектронної боротьби та радіоелектронного захисту. Усього на повномасштабній війні «Каратель» здійснив вже понад 60 успішних вильотів.


Три чверті працівників UA Dynamics — ветерани бойових дій на сході України, що мають досвід проведення спеціальних операцій глибоко в тилу ворога.

Зараз безпілотник «Каратель» неможливо придбати: його волонтери безплатно передають виключно українській армії.

bottom of page