top of page

Український гімн у центрі окупованого Херсона

Ілюстрація: #МашаФоя

//

Попри окупацію, переслідування активістів і воєнні злочини російських військових, Херсон продовжує чинити спротив ворогу. В українців, що залишилися в окупованому місті, немає можливості виходити на мітинги, однак вони знаходять інші способи висловити свою позицію. Наприклад, проїхатися центральною вулицею з гімном України на повну гучність, як на початку липня вчинив відомий містянам дядя Гриша.


Дяді Гриші 74 роки, він волонтерить із 2014 року, а також пересувається на інвалідному візку. Григорій не зміг залишатися осторонь, коли Росія окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей. Тож вісім років назад розпочав їздити до українських військових, привозив їм теплі речі та солодощі. Спільно з іншими волонтерами організовував дитячі концертні програми в підтримку захисників. Завдяки постійній допомозі армії дядя Гриша став одним із найвідоміших українських волонтерів, був визнаний Почесним громадянином Херсона та отримав кілька нагород за благодійницьку діяльність.


Російські окупанти не налякали дядю Гришу. У свій день народження, 3 липня, чоловік проїхався центральною та жвавою вулицею Херсона. На Григорії була вишиванка, а з колонки голосно лунав гімн України. Люди навколо підспівували та дякували волонтеру — попри всі ризики. Кажуть, що це не єдиний випадок, коли дядя Гриша «атакував» російських військових українськими піснями.

bottom of page