top of page

Стоматологи лікують військових і переселенців

Ілюстрація: #ОленаСтаранчук

//

Зубний біль — одна з тих проблем, що може розпочатися зненацька та заважати людині виконувати будь-яку роботу. Тож стоматологи в різних містах України безплатно лікують зуби військовим.

Власник київської стоматології Віталій на початку повномасштабної війни залишився сам у своїй клініці — увесь персонал евакуювався. Водночас у людей почали загострюватися проблеми зі здоров’ям: бійці територіальної оборони чергували на морозі на вулицях, мешканці міста ховалися від ракетних обстрілів у холодних укриттях. Більшість стоматологів у столиці не працювали, але людям терміново потрібен був порятунок від зубного болю. Тож коли Віталій відкрив двері своєї клініки, перед нею вишикувалися довжелезні черги. Перші місяці війни лікар працював безоплатно. Як власник клініки, він вже давно не видаляв зуби чи ставив пломби власноруч — але тоді така робота підтримувала й відволікала стоматолога.


Зараз Віталій продовжує лікувати захисників України на волонтерських засадах. Багато військових ідуть у «стоматологічні відпустки» через раптові загострення. Загалом лікар радить усім проходити огляд перед вирушенням на фронт, щоби в найвідповідальніший момент не було сюрпризів.


Аналогічно вчиняють стоматологи й в інших містах, зокрема в Івано-Франківську. Коли військовий показує посвідчення, усі термінові процедури й операції здійснюються коштом клінік. На інші види лікування надають суттєві знижки.


А в Тернополі одна з клінік надає безоплатні послуги також і вимушеним переселенцям. Ба більше, стоматологами там працюють лікарі, що залишилися без домівок. Вони працюють із відвідувачами в різноманітних напрямках: від хірургії та ортодонтії до психологічної підтримки переселенцям.
bottom of page