top of page

Ціна українського зерна під час війни

Ілюстрація: #АннаІваненко

//

Трактори, що підриваються на мінах під час збору врожаю. Сотні гектарів полів зі стиглим зерном, що палають від прицільних обстрілів російської армії. Аграрії, що сіють під ворожим вогнем. Все це ілюструє, якою великою ціною дістається зерно Україні, коли Росія веде повномасштабний наступ і нищить все на своєму шляху.


В Україні зазвичай найбільше врожаю збирали в Херсонській, Миколаївській, Одеській, Дніпропетровській і Запорізькій областях — тобто, на півдні країни. Саме на цих територіях зараз розгортаються запеклі бойові дії: значна частина Херсонщини та Запоріжжя окупована, а Миколаївщина, Одещина та Дніпропетровщина постійно обстрілюються Росією. Через це втрати врожаю сягнуть мінімум 20% за оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства України.


Для того, щоби ці втрати не стали більшими, аграріям доводиться проявляти щоденний героїзм. Так комбайнери виїжджають у поля на збори озимих навіть коли угіддя у вогні від обстрілів — адже інакше все зерно згорить. У комбайні під час роботи не чутно звуків обстрілів, тож про небезпеку землероби часто дізнаються вже постфактум. А 20 липня росіяни відкрили вогонь по комбайнах, що збирали пшеницю — це сталося в селі Кошове на Дніпропетровщині, що межує з Херсонською областю.

За словами директора одного з сільськогосподарських підприємств на Миколаївщині, у їхньому господарстві не залишилося жодної одиниці техніки, яка б не постраждала від обстрілів. Усі машини потребують ремонту перед тим, як мати змогу працювати в полі.


Так кожен вихід фермера у поле стає мужнім вчинком, який дозволяє українцям збирати врожай не лише для себе, але й для багатьох інших країн світу. Аби тільки вирішилося питання з експортом зерна, але це вже зовсім інша історія.

bottom of page