top of page

Пристрої для пошуку людей під завалами

Ілюстрація #ІлляУгнівенко

//


На початку березня 2022 року російська армія обстріляла ракетами Вінницький аеропорт, під завалами опинилися люди — рятувальники знайшли тіла десяти загиблих. Тоді Владислав, студент місцевого технічного університету, вирішив створити звуковий маячок, який би подавав сигнали рятувальникам у схожих ситуаціях.

Разом з одногрупниками Владислав зібрав простий пристрій з усього чотирьох елементів: динамік, холдер, батарейка та перемикач. Кожен елемент легко замінити, студенти збирають маячок лише за п’ять хвилин, а собівартість одного виробу — 50 грн (менш як двох доларів).

Якщо людина опинилася під завалами, вона має натиснути на кнопку й пристрій буде видавати ультразвук із високими частотами впродовж 12 годин. Цей сигнал добре чують як рятувальники, так і пошукові собаки. Маячок особливо корисний, коли потерпілий не може кричати чи періодично втрачає свідомість.


Працівники ДСНС погоджуються, що виріб здатен врятувати життя, але запропонували студентам кілька ідей для покращення. По-перше, сигнал має більше відрізнятися від звуків побутових приладів. По-друге, маячок треба носити так, щоби він не опинився далеко від людини в разі ракетного удару, адже тоді рятувальники будуть шукати зовсім в іншому місці.


Владислав із друзями наразі виготовляють такі пристрої на волонтерських засадах і безкоштовно відправляють їх мешканцям гарячих точок. Студенти також працюють над іншими розробками: наприклад, створюють для військових антени, що підвищують потужність рацій. У роботі є й нові винаходи, щодо яких радіотехніки наразі тримають інтригу.

bottom of page