top of page

Мішки з піском для оборони міста

Ілюстрація: #МаріКінович

//

З 24 лютого 2022 року всі міста України стали заставлені мішками з піском: їх можна побачити біля культурних пам'яток, адміністративних та військових об’єктів, на блокпостах. Це легкий і дешевий спосіб зробити укріплення чи облаштувати оборонну позицію.

Одеса розташовується на березі Чорного моря та одразу ж була важливою ціллю для російської армії. Одесити від перших днів повномасштабної війни почали робити все для захисту свого міста: наприклад, самоорганізувалися на місцевих пляжах і наповнювали мішки з піском. У лютому та березні щодня на Собачий пляж приходило близько 100 людей, а упродовж доби волонтери розвозили на різні локації майже 10 тисяч мішків. Для підтримки робочого настрою на пляжах влаштовували концерти, пригощали волонтерів їжею та гарячими напоями. За словами одеситів, музика дозволяла не відриватися на звуки вибухів зі сторони моря.


Коли наприкінці березня добровольцям вдалося зібрати на трьох пляжах понад 15 тисяч тонн піску (а це пів мільйона мішків), цього виявилося наразі достатньо для цивільних і військових об’єктів на Одещині. Однак волонтерської роботи як в Одесі, так і в усій Україні залишається чимало для кожного.

bottom of page