top of page

Ресторани безплатно годують переселенців

Ілюстрація: #ДашаФіліппова

//

Люди, що залишилися без домівки через війну, легко можуть впасти у відчай, адже вони втрачають усе: дах над головою, облаштований побут, одяг, предмети першої необхідності та навіть можливість готувати собі їжу. Та ситуацію значно поліпшують відповідальні бізнеси, що перелаштовуються на допомогу переселенцям.


До міста Дніпро щодня приїжджає багато мешканців сходу та півдня України. Вони можуть безплатно харчуватися в 36 ресторанах, чий персонал з 24 лютого 2022 року готує тисячі гарячих обідів щодня. Так переселенець із Сєвєродонецька Сергій дізнався про один із закладів від знайомих і ходить туди зі своїм онуком. Каже, що умови подобаються: ввічливе спілкування офіціантів, смачні страви, відсутність натовпу. А онук вже навіть не хоче їсти деінде — проситься до ресторану.

Закладам харчування допомагає міжнародний фонд World Central Kitchen, який зазвичай забезпечує їжею людей, що постраждали від стихійних лих. Після початку повномасштабного нападу Росії на Україну, World Central Kitchen допомагає годувати переселенців по всій Україні. На Дніпропетровщині фонд щодня забезпечує ресторани й кав’ярні 9 тисячами продуктових наборів, кожен із яких важить до 15 кілограмів. З них кухарям вдається приготувати 350 тисяч порцій для людей, що змушені тікати від війни.


Гуманітарна допомога потрібна й містам, де росіяни завдали значних руйнувань цивільній інфраструктурі. Наприклад, у Чернігові мережа закладів «Оранж Фемілі» щодня розвозить 750 гарячих обідів тим, хто цього потребує. Це люди, що залишилися без домівок, або ж вимушені жити в будівлях без електропостачання. Волонтери під’їжджають на бусах до зруйнованих будинків (усього вісім локацій у місті та поблизу), після чого до них підходять за порцією гарячого обіду всі охочі. Як зазначає Артем, власник мережі, люди часто намагаються віддячити волонтерам: діти дарують малюнки, а дорослі пишуть у месенджери слова подяки.

bottom of page