top of page

«Тилова бригада» робить на 3D-принтері перископи для ЗСУ

Ілюстрація: #РоманаРубан

//

Перископ — це простий, але життєво необхідний для армії прилад, що дозволяє безпечно спостерігати за ворогом з укриття. У перші дні повномасштабної війни волонтери закликали всіх, хто має 3D-принтер, допомагати військовим і виготовляти різні речі: ізраїльські бліндажі, запчастини для квадрокоптерів, комплекти для швидкої зарядки магазинів, а також перископи.


Денис відгукнувся на цей заклик — чоловік вже кілька років навчав дітей в Кременчуцькому училищі працювати з 3D-принтером, а також виконував приватні замовлення на двох принтерах у себе вдома.

Львівські волонтери надали Денису пластик, і чоловік разом із дружиною почали збирати перископи у своєму гаражі. Майстер суттєво вдосконалив запропоновану модель, щоби виготовляти більше перископів з меншої кількості матеріалів. Робота нескладна: на 3D-принтері друкують два пластикові кутики, кріплять їх на звичайну каналізаційну трубу, оснащують двома дзеркалами й наостанок закріплюють пластиковими стяжками. Для маскування виріб фарбують у камуфляжний піксель, а на дзеркало встановлюють антивідблискову сітку, щоби перископ не видавав бійця ворожому снайперу в сонячну погоду. Вага одного перископа — від 100 до 200 грамів, залежно від розміру. Собівартість становить близько 100 грн, щонайменше втричі дешевше, ніж на великих виробництвах. Проте всі пристрої Денис передає армії абсолютно безплатно.


Денис не єдиний, хто друкує та збирає перископи для ЗСУ — вже зібралася ціла «Тилова бригада» з волонтерів Кременчука, Києва, Вінниці та Кропивницького. За три місяці бригада передала на передову понад 2500 перископів. Військові постійно діляться побажаннями щодо вдосконалення виробів, тож Денис уважно прислуховується до коректив.


Наприклад, зараз до перископів друкують ще й перехідник до монокуляра чи тепловізора. Завдяки цьому захисники можуть приєднувати нічне бачення й функцію наближення.
bottom of page