top of page

Справжній волонтерський хаб

Історія та фото: Оксана Матійчук

Ілюстрація: #АннаСарвіра

//

Над потужною мережею міжнародних контактів Оксана працювала задовго до початку повномасштабного нападу Росії. Як співробітниця відділу міжнародних зв’язків Чернівецького національного університету та голова громадської організації “Українсько-німецьке культурне товариство м. Чернівці”, Оксана напрацювала широку базу контактів із європейськими освітніми, академічними та культурними інституціями. Зараз ці зв’язки допомагають залучати більше гуманітарної допомоги та пожертв для України.


24 лютого мюнхенський Інститут німецької культури та історії Південно-Східної Європи першим запропонував команді Оксани дієву допомогу та спитав, що саме необхідне українцям. Керуючись досвідом 2014 року, коли Росія напала на Донецьку й Луганську області, Оксана згадала про гроші для біженців і потреби для фронту. Так спільно з мюнхенським інститутом вони вирішили відкрити рахунок для пожертв у Німеччині, щоби залучати гроші від європейців та американців. Офіційно команда не може купувати речі воєнного призначення, на кшталт бронежилетів, тож закуповує або гуманітарну допомогу переселенцям, або продукти та допоміжне обладнання (наприклад, ліхтарики чи павербенки) для військових.

Таким чином університет перетворився на справжній волонтерський хаб. На території ЧНУ знаходяться кілька малих і великих складів із гуманітарною допомогою, яка надходить із ЄС, а потім рушає до центрів переселенців чи на фронт.


bottom of page