top of page

Письменник збирає гроші на авто для ЗСУ

Ілюстрація: #ІлляУгнівенко

//

Андрій Любка — український письменник, що живе в Ужгороді. На початку повномасштабної війни Росії проти України він почав отримувати багато прохань допомогти від знайомих зі сходу: комусь потрібно було знайти житло, іншим — знайти речі та обладнання для військових. Андрій швидко зрозумів, що зможе робити все більш ефективно, якщо й сам почне волонтерити. А потім побачив потребу армії в автомобілях: на фронті вони часто ламаються чи потрапляють під обстріли.


У квітні письменник написав пост у себе на фейсбуці з питанням, чи хтось готовий скинутися грошима на пікап для армії. Він не був впевнений, чи буде цей збір успішним, але вже зранку на картці волонтера була необхідна сума. Так і склалося, що нішею Андрія стали збори та закупівля авто.

Зараз над цим працює невелика команда: Андрій пише історії в соцмережі та закликає людей надсилати кошти, двоє знайомих шукають за кордоном авто й переганяють їх до України, а автомайстри на Закарпатті лагодять і фарбують машини. Для того, щоби придбати пікап або позашляховик потрібно близько 5 тисяч євро. Люди мобілізуються для зборів швидко, зазвичай надсилають невеликі перекази — від 5 до 30 євро. Андрій коментує це так: «До збору долучаються не ті, хто має гроші, а ті, хто має совість».


Не виникає проблем і з тим, щоби знайти водія, який довезе автівку на передову. Дехто хоче їхати, щоби побачитися з родичами, які служать у ЗСУ. Інші мешканці західних областей України прагнуть на власні очі побачити, що таке війна. На передовій кожен розуміє, що допомагає не абстрактній «армії», а конкретним людям, які жертвують своїм життям заради майбутнього країни.

bottom of page