top of page

Житло для переселенців

Історія та фото: Анастасія Пономарьова

Ілюстрація: #АннаСарвіра

//

У 2015 році Анастасія співзаснувала проєкт Urban Courators і з того часу займається архітектурними та дослідницькими проєктами на сході України, зокрема в Донецькій та Луганській областях: у Слов’янську, Маріуполі, Бахмуті, Костянтинівці, Лисичанську, Сєвєродонецьку. Наприклад, у Маріуполі архітектори організували планування міського простору спільно з дітьми, вчителями та батьками, після чого учасники презентували архітектурний проєкт.


З початком повномасштабної війни Росії з Україною, Анастасія була вимушена переїхати з Києва до Івано-Франківська. Там вона приєдналася до місцевої спільноти урбаністів METALAB і вирішила, що у співпраці з ними може масштабувати свій досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Архітектори вирішили створювати житло для переселенців. Важливою рисою підходу Анастасії та METALAB була націленість крім нагальності житла сприяти також якісним змінам в житловій політиці України. Житло для переселенців має бути таким, щоби після закінчення війни перейти до громади та отримати нове призначення.






Проєкт назвали «КО-ХАТИ», а в його основі, як видно з назви, лежить ідея спільної дії. Переселенці не просто в’їжджають у готове житло, а долучаються до його створення на етапі будівництва. У вигляді волонтерів вони можуть виконувати нескладні роботи для облаштування простору. Це дозволяє відчути відповідальність за житло та солідарність з іншими мешканцями.

Хоча більшу частину коштів на будівництво надають західні організації, місцеві також активно долучаються до проєкту: дарують меблі, техніку, килими. Завдяки цьому на першому об’єкті (гуртожитку) команда змогла заощадити половину бюджету.


За три місяці діяльності «КО-ХАТИ» відновили приміщення колишнього гуртожитку в Івано-Франківську, у ньому вже можуть жити до 150 людей. Також працюють над наступними трьома приміщеннями: покинутим офісом департаменту освіти та незавершеним гуртожитком в Івано-Франківську, а також покинутим технічним училищем у Кам’янець-Подільському. Ці проєкти мають забезпечити житлом до 450 людей.

bottom of page