top of page

Українці викрадають російські бензовози й камази

//

Після невдач на полі бою російській армії часто доводиться кидати свою техніку й тікати. У таких випадках цивільні українці не барилися та намагалися знайти гідне застосування ворожим машинам: наприклад, передати їх українським військовим.

Світлана живе у Великій Димерці на Київщині, де росіяни зупинилися в березні 2022 року. Якось дівчина помітила на трасі російський бензовоз зі спущеним колесом і простреленими дверима, й вирішила подивитися, що всередині. Там був ключ, тож Світлана завела машину й поїхала — позаду неї тягнувся шланг, яким росіяни заправляли свої танки. Дівчина з’їхала з дороги в поле, але далі рушати сама не ризикнула й звернулася за допомогою до сусіда Валентина. Разом вони заховали бензовоз, у якому залишилося близько 700 літрів палива.


Досить швидко про це дізналися сусіди й почали потроху брати паливо задля власних потреб. Світлана й Валентин прагнули знайти «трофею» корисніше застосування, тож повезли бензовоз до найближчої лікарні, де було багато українських військових. Дизельного палива медикам для роботи закладу вистачило на тиждень.


Іншу шляхетну крадіжку здійснив Олексій з Ірпеня. Його знайомий подзвонив і сказав, що на мосту стоїть розбита ворожа колона, а в ній — неушкоджені машини з заведеними двигунами. Чоловік вирішив, що у господарстві все знадобиться, й попри страх пішов дивитися. В одному з КамАЗів знайшов багато зброї, документів і рацій: окупанти так швидко тікали, що залишили всі речі й навіть не заглушили вантажівку. Далі Олексій зробив сюрприз українським військовим на блокпосту й пригнав їм свою здобич. За це його нагородили позивним «Красава».


Така допомога від цивільних була й справді важливою для ЗСУ: росіяни в Київській області мали значні проблеми з колонами постачання, їм часто бракувало палива й провізії. Тож виведення з ладу чи крадіжка бензовозів і вантажівок суттєво ускладнювали життя окупантам.
bottom of page