top of page

Волонтери готують консервації для військових

Ілюстрація: #СофіяРунова

//

Смачна їжа, яку передають військовим волонтери — це те, що може підтримати захисника та поліпшити його настрій. Тож у тилу люди готують консервації, після чого відправляють їх на фронт разом зі смаколиками та листами підтримки.


Так у селі Остриня в Івано-Франківській області за два місяці великої війни громада передала ЗСУ близько 800 банок із тушкованкою, гречаною та рисовою кашами. До місцевої школи мешканці приносять продукти, а з них вчителі та всі охочі готують поживні страви за рецептом кухарки Любові. Такі консервації можуть зберігатися до одного року, а на смак їх не відрізнити від домашньої кухні. Любов навчила волонтерів робити також і печиво, що дозволяє щоразу відправляти до 20 ящиків смаколиків на передову.

А у Великоандрусівській громаді на Кіровоградщині волонтери готують їжу для військових ще з 2014 року, від початку російської агресії проти України. У лютому 2022 року допомагати стали ще інтенсивніше: переорієнтували харчоблок школи на потреби армії, залучили багатьох місцевих. Зараз виготовляють у школі рибні консерви, тушкованку, голубці, вареники, млинці, котлети, пиріжки (600 штук на день!) та смаколики. Продукти передають не лише мешканці громади, але й фермери та підприємства. Одного разу до школи привезли 400 кілограмів риби — з них вдалося зробити 700 півлітрових банок консервації. Коли надсилають провізію на фронт, то обов’язково вкладають листи з вдячністю для захисників.


На Волині замість листів волонтери вигадали клеїти на банки з консервацією оригінальні звернення до бійців: «Прохання банку повернути особисто, чекаємо тебе у Луцьку». Такі заклики мають підтримати моральний дух військових, адже їм раді у всіх куточках України, а їхні близькі бажають лише одного — щоби з війни повернулися всі, хто зараз боронить країну.


bottom of page