top of page

Збори коштів на потреби української армії

Історія та фото: Станіслав Занкевич

Ілюстрація: #ОленаСтаранчук

//

До 24 лютого 2022 року Стас працював у власному відеопродакшні та жив у Києві. Але в перший день повномасштабної війни з Росією йому довелося поїхати до Бучі, де знаходилася його родина. Вони сиділи під обстрілами до 5 березня, бо, як згадує Стас, було важко переконати батьків у необхідності залишити свій дім і евакуюватися. Однак коли на подвір’я впали два снаряди, вже не було потреби в аргументах для виїзду.


Відтоді Стас займається збором коштів на потреби української армії. Першу кампанію він оголосив для закупівлі захисної амуніції для знайомих, зокрема шоломів і бронежилетів. Потрібно було зібрати 120 тисяч гривень за два дні, з чим не виникло проблем: люди настільки активно надсилали пожертви, що Стасу надійшло навіть більше грошей, аніж ставили за мету. Зараз Стас з однодумцями збирають на коліматори, дрон, карабіни, та ліхтарики для підрозділу з 30 людей, проте темпи донатів суттєво зменшилися. Адже сьогодні українці стали частіше допомагати великим фондам, таким як «Повернись живим» або благодійний фонд Сергія Притули.


А втім, діяльність таких волонтерів як Стас залишається вкрай важливою. Централізовані фонди збирають на глобальні речі — варто згадати хоча б масштабний збір Притули на три безпілотники Bayraktar TB2. А невеликі об’єднання волонтерів забезпечують армію речами для їхнього комфорту та кращої ефективності: від амуніції до автівок. Тож Стас і його друзі можуть швидко реагувати на більш точкові запити військових.


Наразі Стас використовує для збору коштів власні соцмережі, бо мав там аудиторію ще до початку повномасштабної війни. Для своїх однодумців створив окремий чат у телеграмі, де кожен визначає свою сферу відповідальності та надсилає запити стосовно потреб на передовій.

Волонтер планує розширювати свою діяльність в інформаційному напрямку — вже створив ютуб-канал, де викладає інтерв’ю та відео з поясненням актуальних тем. Деякий матеріал розрахований на російськомовних українців: «Саме за їхні розуми ми маємо зараз боротися», — каже Стас. Коли канал вдасться монетизувати, кошти планують вкладати в закупівлю нових речей для військових.






bottom of page