top of page

Діти - волонтери

Ілюстрація: #АннаАндреєва

//

Волонтерити для української армії зараз може кожен, незалежно від віку. Що може зробити дитина? Виявляється, варіантів безліч: продавати квіти, книжки, іграшки чи хенд-мейд. Саме такі акції влаштовували в Одесі, Переяславі та у Львові.

У березні в центрі Львова всі охочі могли придбати тюльпани в маленьких Андрія та Магдаліни: діти побачили, як дівчинка з Кропивницького збирала таким чином гроші на ЗСУ. Квіти вирощували батьки, а фіксованої ціни на букети не було. Зазвичай люди давали за тюльпани від 100 до 1000 гривень. Усі зібрані кошти волонтери витратили на бронежилети для військових.


Згодом ініціативу перехопили й інші міста. Квітами, звісно, справа не обмежувалася: у Переяславі діти також продавали книжки й картинки з соломки, а в Одесі маленькі волонтери пропонували перехожим власні іграшки. Донати вирішили перераховувати як армії, так і переселенцям.


Проте далеко не у всіх містах України у дітей є такі можливості. Через російське вторгнення багато родин евакуювалися в безпечні країни. Але й там усі прагнуть якомога швидшої перемоги для України, тож волонтерять з-за кордону. Так, у Швейцарії школярі з Чернігівщини почали робити українські обереги у вигляді янголят, які потім місцеві можуть забрати за пожертви. Зібрані кошти мають піти на ремонт чернігівських шкіл, що постраждали від російських обстрілів під час облоги міста.

bottom of page