top of page

Литовці збирають на Bayraktar для українців

Ілюстрація: #АннаАндреєва

//

Безпілотник Bayraktar TB2 став для українців більше ніж ефективною зброєю на війні з Росією — це також і знак солідарності серед різних народів. Так громадяни Литви за три з половиною дні зібрали 5 мільйонів 950 тисяч євро на популярний БПЛА для України. Темпи зборів вразили навіть організаторів акції: разом із литовським Міністерством оборони вони розраховували залучити 5 мільйонів упродовж 3 тижнів.


Проте литовці так захопилися ідеєю допомогти Україні в боротьбі з країною-агресором, що донатили всі — від простих людей до політичної верхівки країни. Долучалися й громадяни інших країн, але їх було не більше 7%.


За дивовижним збором спостерігала й Туреччина, де виготовляють байрактари. Неочікувано для всіх турецька компанія вирішила подарувати безпілотник. Цей щедрий жест дозволив литовцям витратити зібрані кошти на інші потреби України: придбати боєприпаси для Bayraktar, замовити інші дрони-розвідники, антидронові гармати та деякі секретні побажання української армії.


Литва надихнула провести народний збір на байрактари в Україні (задонатили вже на чотири безпілотники, які Туреччина також подарувала), а також у Польщі, Канаді та Норвегії. Станом на середину липня поляки назбирали понад 70% коштів від необхідної суми.
bottom of page