top of page

Аукціони для ЗСУ

Ілюстрація: #ІлляУгнівенко

//

Що тільки не продають на аукціонах, кошти з яких спрямовуються на потреби армії: мистецькі твори, книжки, пам’ятні речі та навіть уламки ворожої техніки. Загалом серед художників і раніше були популярні благодійні аукціони, однак у воєнний час іншого формату годі уявити.

Картини виставляють митці з усіх куточків України. Так художниця з Миколаєва Юлія збирала гроші на автомобіль для місцевих військових. Вона запропонувала у своїх соцмережах придбати свою роботу, яку закінчила за кілька днів до великої війни. Студія Юлії постраждала від обстрілів, але ця картина вціліла. Деякі люди не претендували на твір, а просто надсилали гроші для ЗСУ. Завдяки аукціону Юлія змогла пожертвувати українській армії 17 тисяч гривень (понад 500 доларів).


Групові аукціони відбувалися в Тернополі та Львові. Сучасні художники надавали свої роботи, а всі охочі могли підіймати ставки онлайн. Львівські волонтери збирали на прилади нічного бачення й змогли отримати понад 800 тисяч гривень (близько 25 тисяч доларів). Завдяки цим коштам можна придбати щонайменше 10 приладів нічного бачення.


Особливо гучними стали аукціони з продажу картини Марії Примаченко та кубку Євробачення — 2022. Роботи Примаченко зберігалися в селі Іванків Київської області. 28 лютого 2022 року в музей потрапив російський снаряд, почалася пожежа та обвалився дах будинку. Дивом мешканцям села вдалося врятувати та зберегти твори мисткині. Після того, як ЗСУ звільнили Київську область, картину «Квіти виросли коло четвертого блока» (1990) виставили на аукціон. Хоча початкова ціна була 5 тисяч доларів, остаточна ставка сягнула пів мільйона доларів.

Ще більше залучив для потреб армії гурт Kalush, коли виставив свій кубок переможця Євробачення на продаж. Його викупили за 900 тисяч доларів, а кошти спрямували на закупівлю трьох безпілотників. Примітно, що організатори Євробачення пообіцяли відправити Kalush новий кришталевий кубок.

bottom of page