top of page

Арттерапія для дітей, що залишили свій дім

Ілюстрація: #ЮліяТверітіна

//

Понад половина дітей в Україні були вимушені тікати зі своїх рідних міст внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Багато хто на все життя отримав травматичний досвід після обстрілів, важкої евакуації чи смерті близьких. У більш безпечних містах дітям допомагає впоратися зі стресом арттерапія, яку проводять у дитячих будинках, лікарнях і бомбосховищах.


Ще навесні до Львова евакуювали вихованців дитячих будинків з Луганської й Донецької областей. Олена, співробітниця навчально-реабілітаційного центру «Мрія», каже, що для цих дітей мистецтво — наступна базова потреба після харчування та лікування. Тож до сиріт приходять художники й волонтери, що проводять заняття з малярства на склі, пошиття одягу, столярної справи, гончарства та створення вітражів. На одному з занять діти виготовляли намисто з глини, а львівські майстрині розписували вироби. Кошти з продажів прикрас витратили на бронежилети для військових.


Творча діяльність також допомагає дітям звикати до потреби проводити багато часу в укриттях, коли звучить повітряна тривога. У Житомирі в травні запустили проєкт «Мистецтво в бункері», де діти разом із батьками розмальовували стіни підвалу свого будинку. Дизайн малюнків розробила художниця Анастасія Сладковська, яка надихалася традиційними петриківським і самчиківським розписами. Кольорові стіни мають полегшити дітям перебування в укритті.

Водночас у лікарнях Львова дітьми опікується фонд «Із янголом на плечі». Щоби підтримати переміщених дітей з онкологією, волонтери влаштовують художні майстеркласи. Діти створюють собі талісмани: перлину, намистину й перо прикріплюють до дерев’яного серця, після чого занурюють палець у фарбу та залишають свій відбиток та амулеті. Такий власноруч виготовлений янгол-охоронець допомагає дитині пережити важкі часи.

bottom of page