top of page

Альянс українських організацій

Історія: Наталія Пригорницька

Ілюстрація: #ОленаСтаранчук

//

Наталія переїхала з Тернопільщини, міста Чорткова до Німеччини, коли їй було 16 років. З перших днів за кордоном вона зіштовхнулася з необхідністю інформувати про Україну, адже для іноземців це була суцільна Терра інкогніта. Тож ще в університеті Наталія поставила перед собою/ чітку задачу — наблизити Україну до Німеччини та створити надійний місток співпраці та розуміння між країнами.


Після Революції Гідності у 2013—2014 роках і нападу Росії на Україну у 2014 році потреба в інфо заходах про Україну значно зросла. Політичний контекст став на передній: люди в ЄС мало знали про історію та внутрішню політику України, російсько-українські відносини, цінності, культуру й побут українців. Серед великих проєктів, які організовувала Наталія — лист на підтримку українця Олега Сенцова, який з 2014 до 2019 року був політичним в’язнем у Росії та оголошував голодування. У 2018 році Наталія змогла зібрати підписи з вимогою звільнити Сенцова від нобелівських лауреатів, німецьких парламентарів і лідерів думок.


Також Наталія працювала у німецькому парламенті, у депутатки та спікерки фракції з питань країни Східної Європи від партії «Об'єднання 90/Зелені». У 2015 супроводжувала депутатку у відрядження на схід України.


Після початку повномасштабної війни Росії проти України, українських організацій і активіст/ок у Німеччині стало значно більше. Хтось збирає пожертви для ЗСУ, хтось займається просвітницькою роботою, інші допомагають людям, які вимушено залишали свій дім. У такому випадку єдність та взаємна допомога може підсилити кожну організацію.

Тож Наталія разом з однодумцями вирішила створити «Альянс українських організацій». Головна ціль Альянсу — злагоджено говорити від імені українців і українських організацій, робити спільні проєкти та об’єднуватися заради перемоги. Наразі Альянс вже зміг об’єднати організації в Берліні, а в планах на майбутнє в Наталії та команди — розширитися на всю Німеччину.
bottom of page