top of page

Іпотерапія для поранених військових

Ілюстрація: #ДашаФіліппова

Велика кількість українських захисників і захисниць повертаються з бойових дій з травмами й пораненнями, у важкому психологічному стані. Щоби відновитися, військовим потрібна терапія та турбота. Саме для цього працюють такі простори, як «Верхи в майбутнє» у Львові. Там для ветеранів влаштовують заняття з верхової їзди та йогу на конях.

Проєкт «Верхи в майбутнє» заснувала викладачка китайської мови та фахівчиня з іпотерапії Олександра разом із чоловіком Василем. Василь з 2014 року воював на сході України з російськими бойовиками, а в лютому 2022 року знову пішов до лав ЗСУ — обороняти країну вже від повномасштабного вторгнення. У більшості з команди проєкту рідні знаходяться на передовій, дехто відновлюється після поранень. Тож реабілітація військових — близька тема для Олександри та її колег.


Робота з конем розпочинається з простого: підійти, встановити контакт, погладити й погодувати. Після цього ветеранів вчать правильно сідати на тварину й керувати нею. Також на спині в коня роблять вправи на гнучкість та влаштовують силові тренування. Це не лише покращує фізичний і психологічний стан людини, а й дозволяє пізнати своє тіло після отриманої травми. Адже зараз багато з військових, котрі займаються іпотерапією, — це люди з порушеннями опорно-рухового апарату та ампутованими кінцівками.


Коні у «Верхи в майбутнє» вже багато років працюють із людьми з інвалідністю, зокрема з дітьми. Тож тварини навчені терпляче чекати, поки людина призвичаїться до нової висоти, пересуваються спокійно та неквапливо.

Олександра піклується, щоби захисники України розуміли свою важливість не лише на передовій, але й у процесі реабілітації після бойових дій. Для неї проєкт «Верхи в майбутнє» — прояв вдячності до кожного, хто боронить країну.
bottom of page