top of page

Протести на кордоні Польщі та Білорусі

Ілюстрація: #ЖеняОлійник

//


Попри безпрецедентні санкції ЄС до Росії та Білорусі, багато європейських підприємців продовжують поставляти товари до країн-агресорів. Щоби привернути увагу до цієї проблеми, українські, польські та опозиційні білоруські активісти в березні 2022 року почали блокувати проїзд вантажівок на пропускному пункті Кукурикі — Козловичі на польсько-білоруському кордоні. Цей транспорт зазвичай їде транзитом через територію Білорусі до Росії.


Унаслідок протестів вантажівки утворили чергу понад 50 кілометрів, яка трималася ще упродовж кількох днів після закінчення тижневих акцій. Усього на протести виходило до 400 людей на день, що дозволяло ефективно заблокувати один пропускний пункт.

Польська поліція спочатку намагалася відтісняти протестувальників (хоча й підтримувала Україну), однак після підтримки акцій польським прем’єр-міністром і отримання дозволу на мирну акцію, правоохоронці вже не перешкоджали. Водії вантажівок реагували по-різному: росіяни реагували на протестувальників агресивно, тоді як білоруси намагалися домовитися. Єдині вантажівки, що пропускали активісти — ті, що везли тварин, адже вони ні в чому не винні.


Протестувальникам допомагали українські та польські підприємці: привозили намети, їжу та напої, годували гарячим супом. За атмосферою українцям цей протест часто нагадував Революцію Гідності, адже люди дуже підтримували одне одного.

Головною метою протестів на кордоні було посилення санкцій стосовно Росії, що повномасштабно вторглася на територію України та розпочала геноцид українського населення. Будь-який бізнес на території Росії — це фінансування зброї, якою згодом вбивають десятки тисяч невинних українців, та російської армії, що окуповує міста, катує та ґвалтує цивільне населення, порушує всі норми міжнародного права.


bottom of page