top of page

Зарядна станція для ЗСУ

Ілюстрація: #АннаСарвіра

//

На сучасній війні доступ до електроенергії є надважливим. Військовим необхідно заряджати як невеликі гаджети, так і живити дуже енергозатратні пристрої на кшталт терміналів Starlink. Постійно застосовувати електрогенератори — недосконала ідея. Вони виділяють багато тепла, тож їх легко побачити в тепловізор. Військовим доводиться ретельно маскувати генератори та рити для них окремі окопи. Коли ж починається обстріл, ніхто не буде займатися порятунком важкого генератора.


Частково розв’язати цю проблему змогли науковці Івано-Франківського національного університету нафти та газу. На початку повномасштабної війни до Андрія, Максима та Любомира звернулася газотранспортна компанія з проханням продумати альтернативний тип живлення для них на випадок, якщо зникне мережеве постачання. Згодом науковці отримали аналогічний запит від українських військових.

Спочатку розробники створили прості зарядні станції на сонячних панелях, за допомогою яких можна було заряджати смартфон чи планшет. Згодом виникла потреба в потужніших станціях із живленням на 220V. Тестували винахід якраз на Starlink. Зарядна станція, що була зроблена, не потребує маскування, адже сонячні панелі не проглядаються. Вона ефективно працює на розсіяному світлі та може функціонувати півтори години після настання темряви. За словами розробників, їхня станція забезпечує всі потреби ЗСУ в джерелі живлення.


Майже всі деталі до станції можна придбати в крамницях електротехніки, також її відносно легко ремонтувати. Усі пристрої дуже міцні, тож їх транспортують навіть у важких умовах. Упродовж п’яти місяців науковцям вдалося передати армії вже шість станцій. Подальша мета — зробити їх легшими та більш мобільними.

bottom of page